Lampen

Geplaatst op: 08-06-2016

Lampen zijn niet alleen functioneel, het zijn echte mooimakers voor uw huis, tuin, kantoor of winkel. U kunt kiezen tussen veel prachtige designs. Helaas zit aan designarmaturen vaak een duur prijskaartje. Tóch kunt u gemakkelijk besparen op uw verlichting. Hoe? Met energiezuinige lampen natuurlijk!

Goedkopere verlichting dankzij energiezuinige lampen

Heeft u eindelijk dat armatuur gevonden waar u al die tijd naar op zoek was? Houdt u van verlichting en heeft u veel lampen? Of gebruikt u slechts een paar lichtbronnen? In beide gevallen is het praktisch om te kiezen voor energie zuinige lampen. Hiermee bespaart u op uw energierekening, én draagt u bij aan een beter milieu.

Werking 'gewone' lampen

Veel lampen werken doordat er zo heet gestookt wordt dat de lichtbron gaat gloeien. Denk bijvoorbeeld aan de gloeilamp. In de glasballon van de lamp zit een gloeidraad waar stroom inkomt zodra de lamp wordt aangezet. Door de stroom gaat het draadje gloeien wat wij waarnemen als licht. Met deze werking komt echter ook veel warmte vrij, die helaas verloren gaat. De gloeilamp is daarom een energieslurpende vorm van verlichting. Tegenwoordig zijn er veel voordeligere en zuinigere alternatieven, waaronder spaarlampen, ledlampen, tl-verlichting en halogeenlampen.

Energie zuinige lampen

De twee meest bekende vormen van energiezuinige verlichting zijn waarschijnlijk de ledlamp en de spaarlamp.

Spaarlampen

De spaarlamp was het eerste alternatief voor de gloeilamp. De spaarlamp kent voordelen maar ook nadelen. Hieronder eerst de voordelen:

 • Lager energieverbruik
 • Langere levensduur
 • Veel witte kleurvariaties
 • Dimbaar op twee manieren.

Nadelen:

 • Spaarlampen bevatten kwik
 • Het licht van een spaarlamp kan als onprettig worden ervaren
 • Spaarlampen worden heet, waardoor ze toch nog warmte verliezen en daarmee energie
 • Ze kunnen niet tegen hoge temperaturen

Ledlampen

Vanwege de toch wel vele nadelen van spaarlampen (hierboven staan er een paar, dit zijn ze niet allemaal) kiezen tegenwoordig steeds meer mensen voor ledverlichting. Hieronder de grootste voordelen:

 • Ledlampen gebruiken slechts 15% van de stroom die gloeilampen of halogeenlampen gebruiken. Hiermee kunt u per lamp tot wel € 80,- aan energiekosten besparen.
 • Ledlampen worden niet warm, waardoor u geen warmte verliest en daarmee energiebespaart. Daarnaast krijgt u geen plekken meer op uw wanden en zijn ze veilig voor kinderen.
 • Ledlampen hebben een extreem lange levensduur, tot wel 50.000 branduren.
 • Omdat er minder stroom wordt verbruikt, wordt er minder Co2 uitgestoot. Daarnaast bevat de ledlamp geen kwik.

Wilt u besparen op verlichting, dan is de aanschaf van ledlampen zeker een aanrader. De investering heeft u vanwege het lage energieverbruik en de extreem lange levensduur snel terugverdiend. Weten waar u het beste uw energie zuinige lampen kunt aanschaffen, of heeft u hulp nodig bij het vervangen van uw verlichting? Bezoek dan het portaal Lampverlichtingonline voor lampen & verlichting met veel meer tips en doorverwijzingen.